Wilt u een BKR hypotheek afsluiten, of bent u benieuwd wat daar bij komt kijken? Houd er rekening mee dat de bank kritisch zal kijken naar uw huidige situatie, op basis van huidige kredieten, of kredieten uit het verleden. Heeft u bijvoorbeeld nog een andere lening lopen, of is er sprake (geweest) van een achterstand? Dan zal het lang niet altijd meevallen om een BKR hypotheek aan te vragen. Het is in ieder geval verstandig om goed na te denken over de maandlasten waar u mee te maken krijgt. Kunt u deze netjes op tijd betalen, of heeft u zelf al het idee dat dit niet mee zal vallen?
BKR hypotheek met neutrale registratie
Indien u een neutrale registratie bij het BKR heeft is het op zich geen probleem om een BKR hypotheek af te sluiten. In dat geval zal de kredietverstrekker het uitstaande bedrag aan geleend geld echter in mindering brengen op het bedrag dat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen. Gaat het om een doorlopend krediet? Dan gaat de kredietverstrekker uit van het maximaal op te nemen bedrag. Eventuele aflossingen hebben dan dus geen invloed op uw mogelijkheden met het oog op de BKR hypotheek. Zorg er wat dat betreft voor dat u een goed beeld heeft van bestaande kredieten, op het moment dat u een hypotheek aan wenst te vragen.
BKR hypotheek met A- of H-codering
Wilt u een BKR hypotheek aanvragen en is er sprake van een A- of H-codering bij het BKR? Een A staat in dit geval voor ‘achterstand’. Indien u een achterstand heeft is de kans groot dat een hypotheekverstrekker het risico als te groot in zal schatten. Indien u een H-codering heeft betekent dit dat u de achterstand heeft ingelopen. Afhankelijk van de einddatum en de voorwaarden van de hypotheekverstrekker kunt u dan eventueel een BKR hypotheek afsluiten. Houd er rekening mee dat u duidelijk zal moeten motiveren hoe u de maandlasten de komende 30 jaar denkt te kunnen gaan betalen.